Petola/ gambas tumis air
( sumber myresepi.com )
#bahasa telah saya edit supaya mudah d mengerti bunda2, tanpa mengurangi maksud dari resep asal.
Bahan-bahan:
3-4 biji petola/ gambas (buang kulit dan potong bulat)
20sen suun/ tanghoon (rendam)
2 biji telur
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
Air
Minyak ( untuk menumis )
1/4 kiub ikan bilis
Cara-cara
Hiris bawang merah dan bawang putih.
Panaskan sesudu minyak dan tumis bahan hiris. Bila dah harum, masukkan air secukupnya.
Masukkan petola yg dah dipotong bulat. Masukkan juga suun/ tanghoon tadi.
Pecahkan telur dan aduk2. Tambahkan kiub ikan bilis dan garam.
Ok... Siap untuk dimakan dengan nasi atau diratah begitu sahaja..
#Kalau tak ada kiub ikan bilis ( kaldu instant ikan bilis ), boleh bikin sendiri. Ikan bilis ( teri ) di sangrai kemudian d tumbuk halus.
( sumber myresepi.com )
#bahasa telah saya edit supaya mudah d mengerti bunda2, tanpa mengurangi maksud dari resep asal.
Bahan-bahan:
3-4 biji petola/ gambas (buang kulit dan potong bulat)
20sen suun/ tanghoon (rendam)
2 biji telur
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
Air
Minyak ( untuk menumis )
1/4 kiub ikan bilis
Cara-cara
Hiris bawang merah dan bawang putih.
Panaskan sesudu minyak dan tumis bahan hiris. Bila dah harum, masukkan air secukupnya.
Masukkan petola yg dah dipotong bulat. Masukkan juga suun/ tanghoon tadi.
Pecahkan telur dan aduk2. Tambahkan kiub ikan bilis dan garam.
Ok... Siap untuk dimakan dengan nasi atau diratah begitu sahaja..
#Kalau tak ada kiub ikan bilis ( kaldu instant ikan bilis ), boleh bikin sendiri. Ikan bilis ( teri ) di sangrai kemudian d tumbuk halus.